© Sputnik / Sergey Kompanichenko

Rusko (Svět) – Rusko neodešlo ze skupiny Velké osmičky a rádo uvidí členské státy v Moskvě, řekl Vladimir Putin.

Kolegové kdysi odmítli přijet do Ruska ze známých důvodů,“ připomněl na tiskové konferenci v Číně.

Ruský prezident uvedl, že neshody během jednacího procesu v rámci Sedmičky jsou charakteristické pro sdružení států.

Co se týče různých komplikací během jednacího procesu v rámci Sedmičky, musím se s tím ještě seznámit, já tam v podrobnostech nic nevím. Samozřejmě je to také zajímavé, jsou to největší ekonomiky na světě,“ řekl Putin.

Podle jeho slov spory vznikají i v EAEU.

Myslím, že je to obyčejná praxe, je třeba se na to dívat s klidem a beze vší ironie,“ řekl.

Velká osmička

Formát Velké osmičky existoval od roku 1998. V roce 2014 se změnil na G7, když v souvislosti s událostmi na Krymu se členové klubu rozhodli, že nepojedou na další summit do Soči, a sešli se bez Ruska v Bruselu.


SOUVISEJÍCÍ TÉMA: V. Klaus: Rusko pro nás není žádná hrozba
Rusko pro Českou republiku nepředstavuje hrozbu, prohlásil dnes bývalý český prezident Václav Klaus v pořadu Partie na Primě. Podle něj Moskva na rozdíl od EU neposílá do Česka každý týden direktivy. Rusko by se mělo podle něj vrátit do skupiny G8. 

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov tehdy prohlásil, že Moskva nepodniká žádné kroky k návratu do G8 a nebude je dělat. Podle slov tiskového mluvčí prezidenta RF Dmitrije Peskova je Rusko absolutně spokojené s formátem G20, který nejlépe vyjadřuje rozmístění sil a dává Rusku maximální možnosti k otevření svého potenciálu. Peskov také prohlásil, že Rusko klade důraz ne na „osmičku“, ale na jiné formáty

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře