© AP Photo / Charlie Riedel Zdroj: cz.sputniknews.com

USA / Čína (Svět) – Čína souhlasila s tím, že bude nakupovat více amerického zboží, aby snížila obchodní deficit se Spojenými státy. Společné čísnko-americké prohlášení ale nezmiňuje snížení o 200 miliard dolarů, které si přeje Trump.

Existuje shoda o efektivních opatřeních, aby byl podstatně snížen obchodní deficit Spojených států s Čínou ve zboží,“ stojí v prohlášení. „Aby bylo možné uspokojit rostoucí požadavky čínských lidí na konzum a potřeby vysoce kvalitního ekonomického rozvoje, Čína podstatně zvýší nákupy zboží a služeb Spojených států. Toto pomůže podpořit růst a zaměstnanost ve Spojených státech.“

Prohlášení přišlo překvapivě, jelikož se zdálo Washington a Peking směřují k obchodní válce kvůli přání Donalda Trumpa snížit velký obchodní deficit mezi Čínou a USA. Obchodní deficit USA s Pekingem v loňském roce dosahoval úrovně 375 miliard dolarů.


ČTĚTE TAKÉ: Britská společnost Park Indigo zveřejnila seznam nejpopulárnějších aut světa
První místo v ratingu obsadil dodávkový vůz Toyota Hilux, který se prodává nejlépe ve 25 zemích. Na druhém místě je Volkswagen Golf, po němž je největší poptávka v Evropě. Na třetím se umístil Toyota Land Cruiser, který je populární v Africe a na Blízkém východě. 

Prohlášení nicméně nezmiňuje přesnou částku, o kterou se má snížit obchodní deficit s Čínou. Trump dříve hovořil o cíli 200 miliard dolarů, což mnoho expertů označilo za nedosažitelné.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře
Předchozí článekVážné nehody na Novojičínsku zaměstnali záchranné složky
Další článekČeský registr dárců krvetvorných buněk IKEM má nový DNA izolátor
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.