© Foto: Facebook/ Festival "Crystal Golem"

Česko / Rusko – Televizní intelektuální hru Co? Kde? Kdy? vytvořili v SSSR. První část programu vysílali až v roce 1975 a od té doby Co? Kde? Kdy? je stále populární nejen v Rusku, ale po celém světě. Turnaje probíhají také i v Česku, jedním z nich je festival Křišťálový Golem.

Pravidla jsou jednoduchá. Tým znalců se obyčejně skládá z šesti hráčů. Moderátor čte otázku, a pak má tým 60 vteřin, aby našel správnou odpověď. V televizní verzi hry tým znalců soupeří s týmem diváků, kteří odesílají otázky do redakce pořadu, ale na intelektuálních festivalech je týmů hodně, a proto soupeří mezi sebou.

Intelektuální turnaj Křišťálový Golem tradičně probíhá v Praze, účastní se ho týmy z různých států — Česka, Gruzie, Ukrajiny, Německa, Lotyšska, Ruska atd. Kvůli tomu, že unikátní hra byla vyvinuta za doby SSSR a nemá analogy ve světě, ji většinou hrají rusky mluvící milovníci intelektuálních soutěží. Popularita Co? Kde? Kdy? ovšem roste a je možné, že v budoucnu získá mezinárodní uznání. Letos byly na programu Křišťálového Golemu 2018 nejen základní hry, ale také zábavný večírek ve stylu První republiky.

Sputnik se zeptal účastníka festivalu, hráče Alexandra Fingerova, jehož tým na nynějším turnaji reprezentoval Švýcarsko, na jeho dojmy z Prahy a festivalu.

Jaké máte dojmy z pražského Křišťálového Golema 2018? Účastníte se už po několikáté. Co se mění a co zůstává v organizaci události?

Účastnili jsme se podruhé a dojmy máme prakticky stejné: je to nádherný sál závodu Staropramen, kde se konají všechny základní hry festivalu, jsou to také organizátoři pražského klubu znalců a známé hry na programu turnaje.

Příspěvek sdílený (@chgk.cz),

V čem je rozdíl Golemu ve srovnání s ostatními festivaly Co? Kde? Kdy?

Podle mého názoru lidé přijíždějí na Křišťálového Golema, aby spojili příjemné s užitečným: hráli intelektuální program a navštívili v květnu Prahu. Protože ten festival je mezinárodní, lidé také mají možnost najít nové známé a setkat se se starými dobrými kamarády. Například letos, mimo tradičních týmů z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Baltských zemí, Německa a Izraele, byl tým z USA. Zdá se, že Golem je jediným turnajem, kde si můžete zahrát s reprezentací Palestiny.


ZDRAVÍ & MEDICINA: Jak léčit bolest u malých dětí
Bolest provází člověka už od okamžiku jeho příchodu na svět. Novorozenec má totiž už natolik vyvinutý nervový systém, že bolest vnímá a reaguje na ni. Mezi nejčastější bolesti dětského věku patří bolesti břicha, hlavy či bolesti provázející růst.

Jak na vás zapůsobila Praha a Česko?

Bohužel, měli jsme bohatý program a bylo těžké najít volnou chvíli a navštívit další města. Praha je městem, kde se komfortně dýchá. Harmonicky spojuje budovy doby středověku a moderní byznys centrum, čtvrtě jsou z dopravního hlediska pohodlně spojené. Staré město je samozřejmě přeplněné turisty, ale to je osud prakticky všech evropských měst, která si zachovala předválečný vzhled.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře