Vrtulník LZS OStrava Foto: ZZS MSK

Beskydy – Tým letecké záchranné služby Ostrava zasahoval včera, v úterý 22. května, u vážně zraněného v horském terénu Beskyd. Tísňové volání k cyklistovi, který havaroval v oblasti Starých Hamrů, přijali pracovníci krajského operačního střediska před devatenáctou hodinou. Na pomoc kromě vrtulníku vyjeli také členové horské služby.

O události informoval redakci serveru zpravyextra.cz krajský mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl s tím, že vzhledem k náročnému terénu, v němž se zraněný nacházel, vzlétl vrtulník i s připraveným vybavením pro práci v podvěsu. Husté zalesnění oblasti však zásah posádky velmi komplikovalo. Letečtí záchranáři se s vrtulníkem nacházeli přímo nad místem, kde ležel zraněný, a předali jeho přesné souřadnice pomocí aplikace Záchranka operátorovi horské služby. Hlídka Horské Služby Beskydy, tak mohla s jistotou směřovat přímo k postiženému a za pomocí terénního vozidla se k němu nakonec dostat. Po základním zajištění pak jednadvacetiletého pacienta přiblížili k místu, kde mohl přistát vrtulník záchranářů.


ČTĚTE TAKÉ: Patnáctiletá cyklistka havarovala na jízdním kole tak nešťastně, že si způsobila vážné poranění hlavy
Záchranáři zasahovali v neděli 20. května u těžce zraněné mladé cyklistky na Karvinsku. Operátoři linky 155 přijali sdělení o události z Bohumína, krátce před půl čtvrtou odpolední. Na místě pracovala bohumínská posádka rychlé zdravotnické pomoci a k misi byl volán také ostravský vrtulník Letecké záchranné služby. 

Lékař záchranné služby u postiženého zjistil vícečetné pohmožděniny a vyslovil podezření na poranění páteře. Muži byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče, zasahující týmy jej uložily do vakuové matrace, zajistily krčním límcem,“ doplnil k události mluvčí záchranářů a upřesnil, že po dalších opatřeních byl letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

-red.

Komentáře