Věra Jourová. Foto: © AFP 2018 / Emmanuel Dunand / @cz.sputniknews.com

Praha (ČR) – Není vyloučeno, že se v budoucnu bude Evropská unie zbavovat států individualistů „jako pytlů s pískem“, prohlásila v pondělí evropská komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová na konferenci Výzvy pro Evropu v Praze.

Ve svém projevu vyzvala mj. Česko, aby se aktivněji projevilo v Evropské unii a nesnažilo se být v každé otázce solidární se sousedním Polskem a Maďarskem, které obviňuje Evropská komise z omezování liberálních svobod pro své občany. „Pokud Česko nebude aktivní při hledání evropských řešení problémů a bude pouze kritizovat, mohlo by to pro něj v budoucnu znamenat problém,“ zdůraznila Jourová.

Když bude Evropa čím dál víc pod tlakem, a víme, že přicházejí nové hrozby, tak bude mít tendenci odhazovat pytle s pískem. Pytle s pískem mohou být také státy, které ne že nedrží slepě basu, ale nespolupracují, netvoří společně a nepracují na tom společném,“ řekla Jourová.

Podle názoru evropské komisařky by se už měla EU vzdát zasahování do dílčích otázek, ale věnovat se řešení hlavních problémů současnosti. Tomu podle jejího názoru odpovídá i návrh evropského rozpočtu na příští sedmileté období, který klade důraz na zajištění vnější hranice před migrací, na vnitřní bezpečnost nebo na posilování evropské obrany.


ČTĚTE TAKÉ: Holý nesmysl! České média kritizují odvolání ředitele VVÚ kvůli novičoku
„Odvolat bezdůvodně člověka, jako je Bohuslav Šafář, je holý nesmysl, manažerské selhání, plýtvání nejen státními penězi, ale především kvalitními mozky,“ kritizuje odvolání Bohuslava Šafáře spisovatel Martin Fendrych. 

Kromě toho mají bruselští politici aktivněji a podrobněji vysvětlovat obyvatelstvu členských zemí unie, čím se vlastně zabývají a současně naslouchat názoru obyčejných občanů na svou činnost.

cz.sputniknews.com,
(red.)

Komentáře