Víkend proprší (Ilustrační snímek) Zdroj: PIXABAY

ČESKO / Po několika velmi teplých dnech se na území Česka počasí znatelně změní. O víkendu přijde ochlazení a déšť, na horách by mělo sněžit. Nejvíce srážek by mělo podle meteorologů spadnout v pátek a v sobotu. Teploty v těchto dnech nevystoupají výše než na 13 stupňů Celsia. V neděli by měl déšť znatelně ustávat a od pondělí by se mělo teplé počasí vracet.

Ve čtvrtek by měl do Česka dorazit první déšť, pršet vydrží až do soboty na většině území.

„Déšť bude místy i trvalejší a vydatnější. Nejvíce srážek pak očekáváme v pátek a v sobotu v jihovýchodní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Srážkové úhrny tu mohou do nedělní půlnoci dosahovat ojediněle i kolem čtyřiceti milimetrů,“ sdělil meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejméně dešťových srážek by mělo spadnout v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Předpověď počasí

Ve čtvrtek se očekává postupně přibývání oblačnosti a ojediněle déšť nebo přeháňky. Přes den oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku ojediněle polojasno. Postupně místy déšť nebo přeháňky, večer přibývání srážek. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na západě kolem 11 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C.

V pátek bude převážně zataženo, na většině území déšť, ve východní polovině území místy i vydatný, na severozápadě srážky jen ojediněle. V Čechách v polohách nad 1000 metrů srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na východě až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

V sobotu bude zataženo, zpočátku na většině území déšť, četnější na východě. Během dne od západu ubývání srážek a v Čechách částečné ubývání oblačnosti. V polohách nad 1100 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, na východě až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo a místy slabý déšť. Postupně ustávání srážek a v Čechách ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C.

Komentáře