Peníze, ilustrační foto: Zdroj: #pixabax.com | CC0

Česko – Česko v aktuální době čelí třinácti mezinárodním arbitrážím. Pět z nich se týká investic do fotovoltaických elektráren. Další tři jsou spojeny s podnikatelem v cestovním ruchu Václavem Fischerem. Ministerstvo financí ČR uvádí, že celková výše žalovaných nároků přesahuje 34 miliard Kč.

Nejvyšší pohledávka činí asi jednu miliardu dolarů (okolo 22 miliard korun), kterou v mezinárodní arbitráži vyžaduje společnost Diag Human. Společnost spor o miliardy korun s Českem vedla už dříve, nová žaloba z roku 2017 je investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

Novější sport se týká Václava Fischera, který celkem vyžaduje asi dvě miliardy korun za neochránění investice při vytěsnění ze společnosti Cestovní kancelář Fischer a za údajně nezákonný konkurz, kvůli kterému došlo ke znehodnocení investice. Už od roku 2016 mezinárodní arbitráž vede i německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer, ve které má většinový podíl také Václav Fischer. Požaduje 2,8 miliard dolarů (125,2 milionu dolarů) za dva dopravní letouny Boeing 737, které byly před 11 lety zadrženy při konkurzu.

ČTĚTE TAKÉ

Ministerstvo financí ČR uvádí, že dodnes bylo proti České republice ukončeno 26 arbitráží, ze kterých 20 skončilo úspěšně pro stát, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže Česko prohrálo. Nejnákladnější byl pro ČR spor se společností CME, který se týkal znehodnocení investice do televize Nova. Česká republika musela v roce 2003 zaplatit 10,6 miliard korun.

#cz.sputniknews.com,
(-red.)

Komentáře