Sdílejte
Nové přírůstky ústecké ZZO. Autor: ZOO Ústí n.L.

Ústí nad Labem – Návštěvníci zoologické zahrady v Ústí nad Labem se mohou setkat s nově chovanými zvířaty. V první řadě jde o atraktivní kočkovité šelmy – irbisy, známé pod dřívějším názvem levharti sněžní.

„Irbisy začala naše zoo chovat po zásadní rekonstrukci pavilonu šelem v roce 2006, historicky prvními zvířaty byli samice Nima a samec Makan,“ přibližuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová. „V roce 2008 došlo díky spolupráci s jihlavskou zoo k výměně samců a k nám přišel zkušený chovný samec jménem Salwin, který s Nimou zplodil dva potomky. V roce 2009 se narodila samička, která dostala jméno Nanga, o dva roky později sameček pokřtěný jménem Panja,“ dodává Věra Vrabcová.

„Bohužel, v loňském roce jsme kvůli zdravotnímu stavu byli nuceni obě zvířata utratit. Nima dlouhodobě trpěla zdravotními problémy, které se zhoršily natolik, že jsme museli zabránit dalšímu utrpení. Pitva prokázala amyloidozu ledvin a jater. Salwin byl z počátku bez problémů, během měsíce však začal trpět zažívacími problémy a výsledky krevních testů prokázaly kolaps ledvin. Postmortálně byla i u něho prokázána amyloidóza,“ popisuje vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková. „Vzhledem k tomu, že pro irbisy je veden evropský záchovný program (EEP), rozhoduje o přidělení zvířat koordinátor chovu. Bylo nám doporučeno umístit u nás dva mladé samce z německé Zoo Karlsruhe, jedná se o dva bratry jménem Deleg a Dipendu, kteří 10. května oslavili své druhé narozeniny. Po dosažení pohlavní dospělosti bude jeden z nich vyměněn za samici,“ vysvětluje Petra Padalíková.

Příjezd irbisů do zoo byl ovšem poněkud dramatický, neboť transportní auto se na zpáteční cestě během noci porouchalo a musela pomoci odtahová služba, která ve čtvrtek 1. června v 5.00 hodin ráno vozidlo s naloženými přepravními bednami se zvířaty do zoo přivezla. „Irbisy jsme první den od sebe oddělili, ale již další den jsme nechali spojovací dvířka mezi ubikacemi otevřená a nechali na nich, zda budou chtít být spolu. Pozoruji, že jsou plaší a bázliví, zatím ani moc nepřijímají potravu, ale je pochopitelné, že jim zvykání na nové prostředí bude nějakou dobu trvat,“ popisuje chovatelka Hana Skopcová.

Dalším novým druhem v ústecké zoo jsou želvy hvězdnaté, které zoo získala darem od soukromého chovatele. Návštěvníci je mohou vidět v suchém příkopu v pavilonu slonů. Jedná se o asijský druh suchozemské želvy s výrazně zbarveným a vysoce klenutým krunýřem. Tento druh je zapsán v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů (Red List) v kategorii VU (vulnerable = zranitelný).

PSALI JSME TAKÉ: POZVÁNKA: Charitativní běh naděje proti rakovině se uskuteční opět v Duchcově

Autor: Honza Vraný

Komentáře
  • TAGY
  • ZOO
  • zvířata
Sdílejte
Předchozí článekAKTUÁLNĚ: Akce Den vody na Eliščině nábřeží v Hradci Králové
Další článekVIDEO: Krajská zdravotní představila v chomutovské nemocnici nejmodernější mamodiagnostické centrum
ZprávyExtra.cz je internetový velkoformátový - multimediální zpravodajský portál se zaměřením na aktuální dění v České Republice i zahraničí. Jedná se o jeden ze zpravodajských projektů, které provozuje mediální agentura BJ-ExtraMedia - Jiří Berec. Do portfolia naší mediální skupiny patří tedy server ZprávyExtra.cz, zpravodajský portál Události112.cz a internetový magazín UdálostiEXTRA.cz. Naše zpravodajství sdílíme také na sociálních sítích.