Vlajka EU, ilustrační foto. Zdroj: PixaBay / CC0 Creative Commons

EU – Poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL (EPP), Tomáš Zdechovský promluvil na svém blogu o nové „islámské“ realitě na evropské politické scéně.

Od roku 2012 v Belgii působí strana, která má název Islam (její název se skládá z francouzských slov Integrité, Solidarité, Liberté, Authenticité a Moralité), a která otevřeně říká, že chce vytvořit islámský stát či přesněji islamistickou demokracii a zavést islámské právo šaría. Sputnik uvádí nejdůležitější tvrzení Zdechovského.

Přestože Belgie se dlouhodobě čelí teroristickým útoků islamistů, stala se jednou ze zemí, kde se prosazuje islamismus i na politické aréně, neboť má největší počet lidí v IS na počet obyvatel. Za největší zastánce migrantů se považují levicové strany, liberálové a neziskové organizace. Předpokládá se, že multikulturní společnost musí být tolerantnější a oni získají voliče. Ovšem na příkladu Belgie je vidět skutečný opak takové představy.

Belgické tajné služby opakovaně s odchodem mladých bojovat do Sýrieupozorňovaly, že radikalizace a islamismus se nejlépe šíří u vnuků původních migrantů, kteří hledají své kořeny a odpovědi na svou identitu, které jim dává radikální islám. Zmínění jsou ale dále přesvědčeni o své multikulturní pravdě a důkazy ignorují.“

Má taková islámská strana skutečný vliv nebo se jedná pouze o jednu „otevřeně antisystémovou stranu„?

Podle průzkumu z roku 2016 mezi muslimy v Bruselu a ve Vlámsku zastává jen málo dotázaných muslimů otevřeně nenávistné postoje či sympatie k radikálním formám islámu. Nicméně, odmítat IS ještě nemusí znamenat odmítání politického islamismu jako takového. Z toho samého průzkumu totiž zároveň jasně vyplývá, že poptávka po straně pro muslimy v Belgii rozhodně existuje.

Zdechovský přemýšlí nad tím, jaký reálný politický vliv má islámská strana. 

Pokud jde o reálný vliv strany Islam na belgickou politiku, tak ten se nyní limitně blíží nule. Prorazit se jí později nepodařilo ani ve volbách do regionálních parlamentů v r. 2014.“

Ovšem 14. října v Belgii proběhnou komunální volby. Pokud v roce 2012 islámská strana kandidovala jen ve třech částech Bruselu, nyní se zúčastni voleb ve 14 z 19 bruselských částí a celkem ve 28 obcích hlavního města a ve valonské části Belgie.

I když se islamisté nemůžou pochlubit masovou volební podporou napříč Belgií, strana muže výrazně zabodovat při volbách do lokálních samospráv v oblastech se silnými muslimskými komunitami. Belgické islamistické uskupení spoléhá na to, že demografický vývoj je nakloněný muslimům a Brusel bude do roku 2030 muslimské město.


ČTĚTE TAKÉ: Europoslanec Tomáš Zdechovský podal návrh Evropské komisi, aby prověřila dotaci pro pekárnu Andreje Babiše
Dnes jsem napsal dopis Evropské komisi, aby prověřila dotaci pro pekárnu Andrej Babiš. Uvedl doslovně na svém profilu na sociální síti Facebook.com europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podle odhadu tvoří muslimové necelou čtvrtinu obyvatel Bruselu. Kromě toho muslimská populace je v Belgii výrazně mladší, než je zbytek obyvatelstva. To znamená, že se v budoucnu ještě zvýší počet i podíl voličů, které může islamistická strana oslovit.
Zatím islámská strana nemá velký vliv, ale je to ještě neznamená, že hnutí nemůže uspět na místní úrovni v obvodech, kde má silnou svoji přirozenou voličskou základnu. Politický islamismus, se stává realitou v zemích EU. Není třeba dodávat, že podobný vývoj můžeme očekávat i v dalších evropských zemích, které trápí masový imigrace z muslimských zemí.

cz.sputniknews.com,
Tomáš Zdechovský, europoslanec,
(redakce)

Komentáře