Sdílejte
© Sputnik/ Jevgenij Tumašov

Biatlonová federace USA vyhlásila bojkot proti ruské etapě Světového poháru 2017/18 v Ťumeni. Bylo to oznámeno na Twitteru americké federace biatlonu.

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) podle výsledku zasedání výkonného výboru ponechal Ťumeni právo uspořádání etapy, avšak status Ruského biatlonového svazu byl snížen na prozatímní členství.

Nedávné rozhodnutí IBU o zachování etapy Světového poháru v Ťumeni je naprosto nepřijatelné. Na podporu čistého sportu a kvůli vlastní bezpečnosti nemůžeme se této soutěže zúčastnit,“ praví se v prohlášení americké biatlonové federace.

Rusko i nadále neodpovídá kodexu WADA, sportovcům, kteří (do Ruska) přijedou, hrozí nebezpečí, šest ruských sportovců (podle výsledků ZOH 2014) už bylo potrestáno IBU a MOV, očekává se verdikt v jiné kauze. Ve světle těchto skutečností je uspořádání závodů v Ťumeni pobuřujícím poselstvím světu ve smyslu antidopingové lhostejnosti,“ dodali v americké federaci.

Ředitel pro komunikace Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams, kdy komentoval rozhodnutí Biatlonové federace USA, podotkl, že podobné akce „přinášejí máloco“ a „zbavují možnosti obhájit titul“.

V prosinci norský NRK oznámil, že závody v Ťumeni bojkotují biatlonisté kanadské reprezentace.


PSALI JSME: Ruská bobistka má za sebou pozitivní dopingový test na OH 2018


cz.sputniknews.com,
 (red.)

Komentáře